Як правильно готувати каву в домашніх умовах
Готувати каву вдома - це затишок, маленькі традиції і наповненість наших днів привабливим ароматом і смаком улюбленого напою.
І навіть якщо ви найчастіше п'єте каву в кав'ярнях, мати вдома пачку свіжообсмаженої кави і знати, як її смачно приготувати — завжди виграшна історія. Адже, трапившись з вами дощ, сніг чи лінощі вихідного дня, ви собі спокійно зможете приготувати ароматну чашку і насолодитися смаком, нікуди не поспішаючи.
Нижче ми детально розповідаємо, як заварювати каву в домашніх умовах і розбираємо кілька популярних і простих способів приготування. Енджой!
Як заварити каву в чашці
Почнемо із простого. Без девайсів, додаткових рухів та складних маніпуляцій. Кава, чашка, гаряча вода. І навіть якщо вдома ви звикли саме варити каву, то цей спосіб виручить вас у дорозі або на роботі, так що запам'ятовуйте.
- Візьміть каву великого помелу (частинки кави мають бути розміром як кристалики цукру).
- Щоб напій вийшов насиченим, радимо дотримуватися пропорції: 6-10 г меленої кави на 100 мл води.
- Вода. Для чистішого смаку кави, завжди беріть очищену фільтром або бутильовану воду. Перш ніж заливати каву водою, дайте окропу охолонути. Вода має бути в районі 93-96°С.
- Зачекайте приблизно 4 хвилини та перемішайте.
- Всі! Напій готовий.
- Тепер і ви знаєте, як зварити каву вдома без кавоварки. Класно!
Як варити каву в турці
Турка - це, напевно, найпростіший і звичний для багатьох девайс. Вибирайте його, якщо любите цупкий і насичений напій. Вважається, що правильна кава в турці готується саме на гарячому піску, але з нашими порадами у вас вийде найсмачніший напій і на звичайній плиті.

Отже, як приготувати каву в турці вдома?
- Беремо турку. Якщо тільки маєте намір її придбати, то радимо брати мідну.
- Насипаємо в неї каву дрібного помелу із розрахунку 2 ч. л. на 100 мл води (якщо ви не маєте кавомолки, ми можемо змолоти зерна під будь-який спосіб приготування, уточніть при замовленні).
- Додаємо очищену/бутильовану воду, щоб вона заповнила турку до вузької частини.
- Ставимо на маленький вогонь і чекаємо, поки зверху утворюється пінка. Дуже важливо прибрати турку з плити до моменту підняття пінки, щоб вода не встигла закипіти.
- Додаємо 1 чайну ложку холодної води, щоб гуща опустилася на дно і переливаємо в улюблену чашку!
- Як бачите, особливих секретів тут немає, але дотримання пропорції, правильний помел і вода допоможуть вам приготувати відмінну каву в турці, не виходячи з дому.
Розбираємось із гейзером
Ми досить часто чуємо, що люди не обирають гейзера тому, що бояться вибухів і не зовсім розуміють, як працює ця штука. Насправді це дуже простий і безпечний девайс, який не вимагає великого включення в процес. Важливо вибрати правильний помел кави і зробити все за інструкцією. Ми допоможемо вам з обома пунктами.
Отже:
- Налийте очищену/бутильовану воду у нижню колбу до клапана.
- Вставте сито і насипте в нього каву 9 г на 100 мл води, залежно від розміру кавоварки. Важливо не утрамбовувати каву.
- Закрутіть третину кавоварки та поставте на плиту.
- Коли з верхньої частини почне текти кава, можна забирати з плити.
- Зачекайте, поки витікає вся кава та наливайте у чашку. Приємного!
Сподіваємося, що тепер ви будете впевнено обходитися з кавовими девайсами, і аромат свіжозвареної кави частіше наповнюватиме ваш будинок.