Безкоштовна доставка від € 8

0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00

Кошик 0

Ваше замовлення

За чим стоїть майбутнє: декаф чи лоукаф?

Все більше людей відмовляються від звичної кави і віддають перевагу каві без кофеїну та не всі знають про лоукафи, які є класною альтернативою, навіть зі своїми нюансами.

Сьогодні поговоримо про сорти, в яких від природи мало кофеїну та про те, чим вони відрізняються від відомого нам декафу.

Почнемо з того, що декофеїнізацію зерна винайшли понад сто років тому і з того часу ринок декаф-кави стрімко зростає. Проте в останні десятиліття в індустрії все більше уваги приділяють натуральній альтернативі  — різновидам із природно низьким рівнем кофеїну. Взагалі, слід зазначити, що кофеїн в помірних кількостях має безліч переваг: він бадьорить, покращує самопочуття та концентрацію уваги, підвищує витривалість. Тож забивати на нього повністю, якщо немає жодних протипоказань, не варто. Однак все більше поціновувачів кави по всьому світу віддають перевагу напою без кофеїну.

І тут на ринг заходить лоукаф…

Лоукаф — це кава, яка містить значно меншу кількість кофеїну порівняно зі звичайною кавою, але не є повністю безкофеїновою. В середньому, лоукаф містить приблизно на  50-70% менше кофеїну. Наприклад, якщо стандартна чашка кави містить близько 95 міліграмів кофеїну, лоукаф може містити від 30 до 50 міліграмів.

Основні відмінності лоукафу від декафу:

  • Рівень кофеїну: Лоукаф містить значно більше кофеїну, ніж декаф, але все ще менше, ніж стандартна кава. Декаф практично не містить кофеїну.
  • Цільова аудиторія: Лоукаф орієнтований на тих, хто хоче знизити, але не виключити споживання кофеїну.
  • Смак та аромат: Оскільки декаф проходить більш інтенсивні процеси обробки для видалення кофеїну, це може впливати на смак та аромат кави більше, ніж у випадку з лоукафом.

Зустріти лоукаф у кав'ярні вдається дуже рідко, як і купити зерно для повсякденного заварювання вдома. Пов'язано це з труднощами у виробництві лоукафів:

  1. Вони повільно ростуть, низьковрожайні та часто гинуть. Кофеїн працює, як імунна система, тому перший рік життя не виживає приблизно 30% посаджених дерев.
  2. Вони схильні до впливу комах та інших шкідників. Кофеїн діє як природний засіб відлякування комах, тому його низький рівень робить рослини незахищеними від шкідників.
  3. Вони потребують особливого догляду, на який не кожен фермер погодиться витрачати багато часу та грошей.

Таким чином, культивування лоукафів коштує недешево. Багато фермерів не можуть вкладатися в обладнання, добрива та особливий підхід до вирощування таких кавових дерев. Для більшості це економічно недоцільні ризики, але незважаючи на складності у вирощуванні лоукафів, ринок спешелті бачить потенціал у виробництві таких сортів. Цьому сприяють інтерес споживачів до ексклюзивних сортів та зростання ринку декофеїнізованої кави.

Що ж… будемо спостерігати за розвитком ринку лоукафів і одного разу, можливо, затестимо з вами разом ;)

Давайте тепер трохи про переваги кави без кофеїну перед лоукафом. Ми відмітили такі вагомі плюси:

  1. Мінімізація споживання кофеїну: Для людей, чутливих до кофеїну, повністю виключення цього компонента може бути важливим, щоб уникнути побічних ефектів, таких як занепокоєння, безсоння, прискорене серцебиття та підвищення кров'яного тиску.
  2. Найменший ризик для здоров'я: Повне виключення кофеїну може бути кращим для вагітних жінок, оскільки високий рівень кофеїну може збільшити ризик ускладнень. Також це важливо для людей із певними захворюваннями.
  3. Гнучкість споживання: Каву без кофеїну можна пити в будь-який час, включаючи вечірній час, без побоювань, що це порушить сон.

Тому, якщо хтось з вас ще ніколи не пив каву без кофеїну або хоче спробувати нові смаки, пропонуємо вам перейти за посиланням та втілити свої бажання у реальність якомога скоріше ;)