Безкоштовна доставка від 350 ₴

0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00

Кошик 0

Ваше замовлення

Топ-5 помилок при заварюванні кави вдома

Ви вклалися в круті зерна, вже уявляєте цей ідеальний ранковий ковток, але щось пішло не так… Смак не тішить, баланс зник, а кайф від чашки десь випарувався. У чому проблема? Є нюанси, які можуть легко зіпсувати вашу каву, навіть якщо ви взяли найкращий сорт. Давайте розбиратися, що пішло не так і як це виправити.

  • Вода з-під крана — головний ворог вашої чашки

Близько 98% кави — це вода. Тому її якість напряму впливає на смак напою. Якщо використовуєте воду з-під крана, не дивуйтеся, що кава виходить із дивним присмаком, зайвою гіркотою або навіть металевими нотами.

Фільтрована або бутильована вода з низьким вмістом мінералів — найкращий метч з вашою  кавою. Ідеальна мінералізація (TDS) — від 75 до 150 мг/л. Якщо мінералів занадто багато, вода витягуватиме зайві гіркі речовини. Якщо занадто мало — кава може бути прісною та плоскою. Оптимальний рівень pH — 6,5–7,5. Надто кисла вода (pH < 6,5) може підкреслити різку кислотність, а лужна (pH > 7,5) — зробити смак «мильним» або плоским.

  • Неправильний помел — місія «зіпсувати смак» виконана✔️

Мелена кава не буває універсальною. Якщо взяти занадто грубий помел для еспресо — кава вийде водянистою. А якщо надто дрібний для фільтра — отримаєте гіркий напій.

Підбирайте помел під свій метод заварювання, а якщо вагаєтесь і не знаєте, який саме потрібен, клікайте сюди — ми вже писали корисну статтю про види помелу та рецепти найсмачнішої кави під кожен девайс!

P.S. Ідеальний варіант — купити жорновий млин і молоти зерна перед заварюванням. Це дає максимально свіжий аромат і смак.

  • «На око» — це точно не про каву

Відсутність чітких пропорцій — ще одна причина, чому ваша кава не смакує. Додаєте забагато кави — отримуєте гіркий і перенасичений смак. Замало — слабеньку «кавоподібну» рідину.

Використовуйте кухонні ваги. Адже для кожного методу заварювання свої пропорції, які існують не просто так ;)

  • Кава стоїть відкритою — і весь меджик зникає

Yep, кава швидко вбирає вологу, запахи та втрачає аромат. Якщо зберігати її у відкритому пакеті або в холодильнику, то смак може бути… самі розумієте яким :(

Тому:

Зберігайте зерна в герметичній упаковці.

Тримайте їх у сухому, темному місці (але не в холодильнику!).

Намагайтеся використати каву протягом 3–4 тижнів після відкриття.

  • Температура води — не окріп!

Кипляча вода (100°C) буквально спалює каву, а занадто холодна — не витягує з неї всі смаки.

Ідеальна температура води — 94–96°C. 

Якщо немає термометра, просто зачекайте 30 секунд після закипання і тоді заливайте каву.

  • Які робимо висновки?

Бути уважними = топова кава еврі дей енд еврі найт!

Навіть найкращі зерна можна зіпсувати, якщо неправильно їх заварювати. Тому забудьте про воду з-під крана, слідкуйте за помелом, дозуванням та температурою — і ваша кава вдома буде на рівні. Покажіть усім цим кавʼярням третьої хвилі, на що ви здатні, коли обізнані :D


Модули для Опенкарт 2.x - 3.x