Безкоштовна доставка від 350 ₴

0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00

Кошик 0

Ваше замовлення

Кава під мікроскопом: користь vs шкода

Каву або люблять, або… дуже люблять ;)

Але час від часу кожен із нас замислюється: а шо там зі здоров’ям? Тож розбираємося без зайвих драм: що кава робить з нашим тілом, мозком і нервами — коротко, по пунктах і по суті.

Бадьорість і мозок

Кофеїн заряджає мозок і тіло — блокує аденозин (речовину, що викликає сонливість) і вмикає режим «турбо». Покращується пам’ять, легше зосередитися. Кава також може допомагати у профілактиці хвороби Паркінсона — кофеїн, за даними досліджень, позитивно впливає на дофамінові рецептори. А щодо хвороби Альцгеймера — деякі наукові праці пов’язують споживання кофеїну з покращенням когнітивних функцій і зниженням ризику розвитку деменції. За даними Harvard School of Public Health, регулярне вживання кави також корелює зі зниженим ризиком депресивних станів. 

Звичайно, наука ще досліджує деталі, але перспектива — багатообіцяюча :)

Серце і судини

У помірних дозах кава не підвищує тиск, а навпаки — може знизити ризик гіпертонії та інсульту. Класичний фільтр практично не впливає на рівень холестерину, тоді як кава, зварена по-турецьки або у френч-пресі, містить кавові олії (кафестол), що можуть трохи впливати на показники холестерину. Паперові фільтри — як у фільтр-машинах чи V60 — затримують ці олії.

Однак, якщо у вас уже є серцево-судинні захворювання або ви надто чутливі до кофеїну (відчуваєте підвищене серцебиття чи «удари» в грудях), краще бути обережним і порадитися з лікарем.

Шлунок і травлення

Багато з нас звикли після ситного сніданку випити чашечку кави — адже існує легенда, що кава «розганяє» травлення. І ця легенда частково правдива! Кава стимулює виділення шлункового соку, жовчі та панкреатичного соку — тобто допомагає розщеплювати їжу та активізує роботу кишківника. А ще вона може зменшувати ризик утворення жовчних каменів.

Звісно, у всьому потрібна міра: не варто пити каву зовсім натщесерце — краще зробити це після легкого перекусу або як частину сніданку.

Тривожність і безсоння

Кофеїн — стимулятор нервової системи. Для більшості він дає зелене світло мозку, заряджає та тримає в тонусі. Але у частини людей (особливо після кількох міцних чашок за день) можуть виникати нервозність, тремор рук, пришвидшене серцебиття або проблеми зі сном.

Якщо після кави ви відчуваєте дратівливість або не можете заснути — варто зменшити дозу або пити її до 14:00–15:00. А ще — якщо ви в стані стресу, а рівень кортизолу летить у стратосферу, кава може лише посилити напругу. Із партнера по продуктивності вона раптово стає спільницею паніки. Тож краще трохи пригальмувати.

Залежність і синдром відміни

При регулярному споживанні організм звикає до кофеїну. Це не та «наркотична» залежність, як від сигарет чи алкоголю, але існують легкі симптоми абстиненції: головний біль, втома, зниження концентрації, дратівливість — вони можуть проявитися вже за добу після раптової відмови від кави. Зазвичай симптоми м’які й минають за кілька днів, особливо якщо поступово скорочувати кількість напоїв (насправді, відмовлятися від кави не обов’язково — просто слідкуйте за своїм самопочуттям).

Як і все в житті: головне — баланс. 

Кава допомагає прокинутись, увійти в ритм і кайфонути від процесу. Тож пийте свою чашечку з насолодою, додавайте у свій раціон більше води, вітамінів, відпочинку й усвідомленості — і вона точно стане вашим союзником, а не ворогом.

Більше цікавого про каву знайдете на нашому YouTube-каналі!


Модули для Опенкарт 2.x - 3.x